Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Top 5 šachových knížek

Top 5 šachových knížek

Šachových knížek je v dnešní době nespočet. Jak ale zjistit, které z nich jsou opravdu ty nejlepší a které vám nejvíce pomohou zlepšit? V tomto blogu vám představíme nejoblíbenější šachové knihy, které vám pomohou zdokonalit vaši hru, ať už jste začátečník nebo zkušený hráč.

Pod hladinou od Jana Markoše

Jednou z nejuznávanějších knih nejen na Slovensku a Česku je knížka Pod hladinou od slovenského velmistra Jána Markoše. Tato kniha vás skutečně vezme pod hladinu šachu, odhaluje hluboké strategie a taktiky. Pomůže vám krásně propojit teorii s praxí a obohatit vaše šachové dovednosti.

 pod hladinou

Tajná přísada od Jana Markoše a Davida Navaru

Tentokrát se Jan Markoš spojil s českou jednotkou – Davidem Navarem a společně vytvořili mistrovské dílo s názvem Tajná přísada. Tato knížka odpovídá na otázku, proč někteří hráči, navzdory hlubokým teoretickým znalostem, nedokážou uspět v partiích. Jejím cílem je ukázat jak zvládat důležité momenty ve hře a jak vyhrávat. Tajná přísada svými ještě více praktičtějšími příklady navazuje na knížku Pod hladinou.

 DSC_6637

Šachy – základy strategie a základy taktiky od Richarda Bioleka

Velmi oblíbenou knížkou je knížka o základech strategie a taktiky od Richarda Bioleka, který napsal obrovské množství výborných knížek pro všechny úrovně, jako je série knížek Zahraj jako velmistři, Šachové miniaturky či Šachy - Hra fantazie.

Knížka základy strategie obsahuje 144 komentovaných vzorových partií, které vás provedou tématy jako je hodnocení pozice, centrum či obrana.

 zaklady strategie

Knížka základy taktiky se v první části věnuje kombinační hře a ve druhé části přepočtu variant. Doporučujeme pro zlepšení taktického vidění a správného přepočtu variant.

 zaklady taktiky

Černobílá magie od Michala Konopku

Mezinárodní mistr Michal Konopka, který patří mezi nejlepší české hráče a trenéry, v této knížce určené pro pokročilejší se zaměřuje na taktiku, kombinace, přepočet a další aspekty šachové hry. Pokud se cítíte jako pokročilý hráč, který se chce posunout na vyšší úroveň, tato knížka je jistě pro vás.

 ciernobiela magia

Greatest 468 puzzles

Chcete-li si procvičit taktiku, skvělým způsobem je 468 diagramů rozdělených do 3 skupin: lehké (easy), střední (medium) a těžké (hard). Na každý diagram se na konci skupiny nacházejí správné odpovědi. Takovým stylem si dokážete zjistit, jak je na tom vaše taktika a popracovat na její zlepšení.

 puzzles

Bonus pro trenéry a učitele – Metodická příručka

Metodická příručka pro trenéry a učitele šachu obsahuje 40 lekcí pro začátečníky, které pokrývají pravidla šachu, základy otevření, taktiky, strategie a koncovky, až po pokročilejší témata. Doporučujeme všem trenérům a učitelům!

prirucka

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE mistryně v šachu


Líbil se vám článek? Neváhejte jej sdílet s Vašimi přáteli.