Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Šachová olympiáda - nejprestižnější šachový turnaj

Šachová olympiáda - nejprestižnější šachový turnaj

I když šachy nejsou olympijský sport, každé 2 roky se koná šachová olympiáda, která patří mezi nejelitnější a nejsledovanější turnaje v šachovém světě.

Jak probíhá šachová olympiáda?

Šachová olympiáda je soutěž čtyřčlenných družstev, kterou každé 2 roky pořádá Mezinárodní šachová federace FIDE. Olympiáda se hraje na 11 kol a účastní se jí státy z celého světa. Na každý den je naplánováno 1 kolo, které v ten den také musí skončit. Hráči mají v půlce turnaje jeden volný den k odpočinku.

Tým se skládá ze čtyř hrajících hráčů, jednoho náhradníka a jednoho kapitána. Za výhru si družstvo připíše 2 body, za remízu 1 a za prohru 0 bodů. Turnaj se hraje na 90 minut na prvních 40 tahů s přídavkem 30 vteřin po každém tahu. Po 40. tahu hráči dostanou dalších 30 minut.

Od první olympiády až po olympiádu 2024

První dvě šachové olympiády se konaly neoficiálně v letech 1924 a 1926. V roce 1924 se také uskutečnil první pokus zařadit šachy mezi olympijské sporty, což však selhalo kvůli problémům s rozlišením amatérů od profesionálů. Na závěr první neoficiální olympiády byla 20. července 1924 v Paříži založena Mezinárodní šachová federace (FIDE) a tento den se zároveň stal i Mezinárodním dnem šachu.

První oficiální olympiáda se konala v roce 1927 v Londýně. Během druhé světové války však došlo k přerušení, ale od roku 1950 se olympiáda koná pravidelně každé dva roky. První olympiády se zúčastnilo 16 týmů, zatímco 44. olympiádě v roce 2022 v Indii již soutěžilo 188 týmů v otevřené sekci a 162 týmů v ženské sekci.


Fotka z první šachové olympiády v Londýně

Ženská sekce však nebyla na olympiádě od začátku. V roce 1957 se poprvé konala ženská olympiáda, ovšem na odlišném místě, než ta mužská. Nakonec se v roce 1974 přijala zásada, že k uspořádání šachové olympiády se upřednostní ta země, která bude ochotna současně uspořádat i ženskou olympiádu. V ženské sekci mohou hrát pouze ženy, zatímco v otevřené sekci hrávají muži častokrát za pomoci ženských šachistek.

Brzy se odehraje již 45. ročník šachové olympiády, která se letos koná v Budapešti v Maďarsku od 10. do 23. září.

budapest

Porovnání pravidel v minulosti a v současnosti

Pravidla olympiády nebyla vždy stejná jako jsou nyní. V minulosti si olympiády hrávaly tak, že každý tým hrál s každým, v důsledku čehož byly zápasy delší a hrálo se na větší počet kol.

Největší změna nastala díky technologiím. Kdysi nebylo třeba řešit otázky podvádění, zatímco dnes se využívají pokročilé technologie k zajištění fair play, včetně kontroly proti podvádění. Hráči si dokonce už nemohou do hrací místnosti přinést vlastní pero, aby se předešlo používání speciálně upravených per s elektronickými zařízeními, která by mohla být použita k podvádění.

Velkým rozdílem je také sledování zápasů diváky. Kdysi mohli diváci sledovat zápasy přímo v hrací místnosti, zatímco dnes jsou odděleni od hráčů přes zábrany nebo skleněné stěny, což by mělo zabránit rušení a komunikaci diváků s hráči. Tito diváci často bývají omezeni časem, který mohou strávit v místnosti.

Vítězové

Za posledních 10 let (tedy za posledních 5 olympiád) si medaile vybojovaly různé šachové velmoci. Obvykle jsou favority v otevřené sekci státy jako USA, Čína, Indie a Rusko.

V ženské sekci na předních příčkách nejčastěji dominují státy jako Čína, Ukrajina, Gruzie a Indie.

Skandály a zajímavosti

Podvádění na olympiádě v Khanty-Mansiysk 2010

V roce 2010 na olympiádě v Rusku obvinila Francouzská šachová federace tří francouzských hráčů z podvádění. Jedním z nich byl velmistr Feller, který během zápasu dostával nelegální pomoc od spoluhráčů z týmu. Mezinárodní mistr Marzolo analyzoval Fellerovu pozici pomocí šachového počítače a posílal nejlepší tahy v kódovaných SMS zprávách kapitánovi týmu Hauchardovi, který byl v hrací místnosti. Hauchard poté použil předdefinovaný systém, kde se postavil za určité stoly v místnosti, aby Fellerovi nenápadně naznačil, který tah by měl provést. Tento systém umožnil Fellerovi porušit šachová pravidla, aniž by to bylo přímo viditelné.

Etická komise FIDE potvrdila obvinění a suspendovala hráče z turnajů, což znamená, že si mohli zahrát jen online šachy na internetu. Feller byl dokonce odsouzen k podmíněnému trestu 6 měsíců vězení.

Díky tomuto turnaji se zvýšila a zlepšila bezpečnostní opatření včetně přísnějších kontrol a monitorování hráčů během zápasů.

Zlatá medaile i na letišti v Tromsø 2014

Velmistr Sam Shankland, který hrál v Tromsø poprvé za USA, získal individuální zlatou medaili jako nejlepší náhradník. Ze zlata se těšil až tak, že ji měl na sobě celou dobu i na letišti při odletu. Nebo jen neměl místo v kufru? :)

Dva vítězové na online olympiádě 2020

Jelikož byla v roce 2020 pandemie a hráči se nemohli utkat za šachovnicí, olympiáda se mohla odehrát jedině v online prostoru. Zajímavostí je, že během finále této olympiády se některým indickým hráčům přerušilo spojení a spadli na čas. Avšak rozhodnutím prezidenta FIDE se oba finalisté (Rusko a Indie) stali „spoluvítězi“ a byli oceněni zlatými medailemi.

online olympiad

Veverky v Chennai 2022

Poslední olympiáda v Chennai byla kromě krásného hotelu a výborné stravy charakteristická také desítkami pruhovaných veverek typu Chip a Dale, které dokonce navštívily některé hráče na pokojích.

Šachovnice, šachové figurky a šachové hodiny

V dnešní době se na olympiádách používá elektronické dřevěné šachy (elektronická šachovnice s dřevěnými figurkami), díky čemuž dokážeme sledovat partie online. Tuto soupravu doplňují také digitální šachové hodiny DGT 3000.

tania

Indka Tania Sachdev na olympiádě v Chennai s moderními dřevěnými figurkami a hodinami DGT 3000

K běžnému hraní se na turnajích používají tyto šachovnice i bez připojení na PC nebo jiné dřevěné šachy. Alternativními hodinami zvyknou být velmi oblíbené digitální šachové hodiny DGT 2010.

Kdysi si však na šachových olympiádách hrávalo s použitím analogových hodin, na kterých vyrostlo mnoho mistrů světa. Například na olympiádě v roce 1990 patřily mezi oblíbené INSA basic hodiny, které se dosud používají na některých šachových turnajích.

lipsko

Olympiáda 1960 v Lipsku s analogovými hodinami

Šachovnice, šachové figurky, či dokonce i šachové hodiny, se kterými hrávají nebo hrávali nejlepší hráči na nejelitnějším šachovém turnaji si můžete koupit iu nás!

 

 

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE mistryně v šachu


Líbil se vám článek? Neváhejte jej sdílet s Vašimi přáteli.