Při nákupu nad 790 Kč doprava zdarma.

Nejzajímavější šachové filmy

Nejzajímavější šachové filmy

Přemýšlíte, co si večer prohlédnout? Co takhle dát šanci šachovému filmu? Dnes vás zveme na cestu nejzajímavějších filmů, které přinášejí na plátno svět šachu v celé jeho kráse a napětí.

Tah pěšcem

Pravděpodobně nejznámějším šachovým filmem na celém světě je Tah pěšákem. Tento film vypráví životní příběh jednoho z nejzajímavějších šachových mistrů světa – Bobbyho Fischera, který je považován za geniálního šachistu, ale zároveň i za kontroverzní osobnost.

Film vnese diváky do období studené války, kde sledujeme Bobbyho cestu od jeho dětství, přes jeho vzestup na šachový vrchol, až po ikonický zápas proti předchozímu mistru světa Borisovi Spasskému v Reykjavíku v roce 1972. Tento zápas, známý jako "Zápas století," byl víc než jen šachovou partiou – byl symbolem politického a ideologického soupeření mezi Východem a Západem.

tah pesiakom

"Tah pěšákem" tedy není jen filmem o šachu, ale io vnitřním boji génia, který bojuje se svými démony.

Hledání Bobbyho Fischera

Měli byste dost odvahy vydat se na cestu, abyste se stali dalším Bobbym Fischerem? V tomto inspirativním filmu se mladý talentovaný chlapec fascinován šachy, stejně jako my všichni, rozhodne pracovat na sobě za každou cenu na cestě za oblíbeným Bobby Fischerem. Podaří se mu najít svůj idol? Tento film nás hodně naučí o tvrdé práci a plnění svých snů.

Searching_for_bobby_fischer


Fahim, malý šachový princ

Velmi pěkným filmem je také Fahim: Malý šachový princ, který je založen na skutečném příběhu mladého bangladéšského chlapce Fahima, který po útěku z Bangladéše do Francie spolu se svým otcem čelí mnoha výzvám. Fahim však objeví svou výjimečnou šachovou schopnost a za pomocí uznávaného trenéra, kterého ztvárňuje Gérard Depardieu, se začne připravovat na národní šachový šampionát. Film dojímavým způsobem ukazuje, že šachy mohou být více než jen hrou – mohou být cestou k novému životu.

fahim

Dámský gambit

Jednoznačně nemůžeme zapomenout na minisérii úspěšného Dámského gambitu, který v roce 2020 ovládl Netflix. Beth Harmon se jako malá holka ocitne v sirotčinci, kde objeví svou vášeň a talent pro šachy. Beth rychle exceluje a její výjimečné schopnosti ji zavedou na cestu za titulem světové šachové šampionky.

queens gambit

Tento seriál získal široké uznání kritiků i diváků, a to nejen pro svůj vynikající scénář a herecké výkony, ale také pro vizuální zpracování a výborné zobrazení šachového světa.

Ak se chcete v šachu zlepšovat tak jako hrdinové z těchto filmů, vyberte si šachovou knížku právě pro vás.


Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE mistryně v šachu


Líbil se vám článek? Neváhejte jej sdílet s Vašimi přáteli.